RECENSIES EEN INDIAAN ALS JIJ EN IK

Sassen voelt haarfijn aan welke beelden voor kinderen werken en maakt zo alle emoties die ze oproept knap invoelbaar, geholpen door de fraaie, robuuste illustraties van Martijn van der Linden in primitieve volkskunststijl die door de tekst heenlopen.

 

Maar bovenal is dit het gevoelige portret van een opgewekte maar eenzame jongen, die eindelijk een zielsverwant vindt. De sterke vormgeving met kaders vol indianenweetjes en Van de Lindens prachtige illustraties in petrogliefen-stijl zitten dit rijke verhaal als gegoten.

Zonder moralistisch te worden schetst de auteur dan een indringend gesprek tussen Boaz en zijn oma. Over hoe sommige mensen tegenover vluchtelingen staan en over hoe het geloof hierbij vaak een negatieve rol speelt. Een passage die de jonge lezer tot nadenken zal aanzetten.

Door de tekeningen van Martijn van der Linden leest Een indiaan als jij en ik als een echt indianenboek. Het is versierd met veren, buffels, pijlen en indianenmotieven, allemaal in zwart, wit en rood, de kleur van de aarde.

‘Een indiaan als jij en ik’ is een ontroerend boek maar er zit ook humor in.
Het gesprekje tussen Boaz en zijn oma over godsdienst en fanatisme weerspiegelt de postmoderne visie van nu.